Hvordan opprettholde passordsikkerhet?

Publisert av: Sten Ove Elvegård | Sist oppdatert: 25. juni 2024

Hvorfor er passordsikkerhet viktig?

Å ha enkle passord eller å ha samme passord på flere kontoer er en gullgruve for hackere. Det er en kjent sak at folk flest velger svake passord, og dette vet svindlere også. Det gjør det lettere for dem å få tilgang til kontoen din, og da er veien plutselig kortere for å få tilgang til flere kontoer. Det kan virkelig gjøre skade. Da kan de for eksempel stjele sensitive personopplysninger eller endre viktige kontoopplysninger til sin fordel. Dette er noe alle i en bedrift bør være klar over. 

Med vår e-læringsplattform kan du enkelt lage kurs skreddersydd til bedriften din som informerer ansatte om viktigheten av passordsikkerhet. Test den ut i dag.

Det er flere enkle grep som kan gjøres for å øke passordsikkerheten:

Tofaktorautentisering

En ekstremt viktig metode for å hindre uvelkomne inn i kontoene dine er å aktivere tofatorautentisering eller flerfaktorautentisering på alle kontoene hvor det er mulig. Da kreves det et ekstra steg for å logge inn på kontoen, i tillegg til passordet. Det kan være at du må koble til en ekstern enhet og mottar en mail, ansiktsgjenkjenning osv. Med dette på plass holder det ikke for hackerne å stjele passordet. 

Hvorfor er det viktig med tofaktorautentisering? Les mer om metoden her.

 

Strenge passordregler

I mange systemer finnes det ulike passordregler som skal sikre sterkere passord. For å sikre at alle har gode passord kan du lage strenge regler for lengde, typer tegn som må inkluderes og utelate ting som er enkelt å gjette.

 

Bruk spesialtegn

Det er vanlig for passordregler at man må ha spesialtegn i passordet. Men du kan ta dette enda lenger, og bytte ut vanlige tegn med spesialtegn gjennom hele passordet. Det gjør passordet vanskeligere å gjette. B kan byttes ut med 8, i med 1 osv. Da har du i praksis laget din egen krypteringsnøkkel.

 

Bruk unike passord

Et annet sikkerhetstiltak er å alltid ha unike passord for ulike kontoer. Hvis du blir frastjålet passord og brukernavn til én konto er det enkelt for hackerne å prøve det på andre viktige kontoer. Hvis det er vanskelig å huske mange forskjellige passord er det bedre å lage gode passordregler, som kan tilpasses til hver konto du lager.

 

Bytt passord jevnlig

I tillegg til å bruke metodene nevnt over for å lage gode passord er det viktig at bedriften også lager en god rutine for å bytte passord jevnlig. Sett det opp i kalenderen, og sikre deg at alle i bedriften bytter passord. Det kan være lurt å gjøre dette noen ganger i året. 

 

Oppsummering

Dette er altså ganske enkle grep for å øke passordsikkerheten, og dermed forhindre svindel. Men det er ikke nok at én ansatt er klar over dette. Det er viktig at alle i bedriften har gode passord og gode passordrutiner. Så fort hackerne finner en vei inn er det lettere for dem å ta seg frem til større tilganger og mer sensitiv informasjon. Derfor er det viktig med et helhetlig fokus på IT-sikkerhet hos alle i bedriften.

I XtraMiles sikkerhetmåneden-pakke vil du finne ferdiglagde digitale kurs som retter fokus mot passordsikkerhet og generell IT-sikkerhet. Disse kan enkelt distribueres til alle ansatte gjennom hele året. Sjekk ut sikkerhetsmåneden-pakken her!

Sten Ove Elvegård

Chief Sales Officer, Co-Founder

Connect on LinkedIn

Sten Ove har over 20 års erfaring med digital læring. Han har jobbet med digitalisering i mange av Norges største virksomheter.

Abonner på bloggen

Få ny informasjon om obligatorisk opplæring rett fra kilden og lær fra beste praksis innen fagområdet, direkte i innboksen din hver uke.

XtraMile hjelper deg med å komme raskere i gang med obligatorisk opplæring

XtraMile forenkler den obligatoriske opplæringen for raskt voksende organisasjoner, fra kursopprettelse til gjennomføring, og reduserer tid og innsats med 70 %.

XtraMiles læringsplattform, som er anerkjent av selskaper som AKVA Group, Borregaard og Kreftforeningen, forbedrer arbeidsstyrkens ferdigheter og samsvar, og integrerer opplæring sømløst i vekststrategiene til fremtidsrettede virksomheter.

Vil du vite mer om hvordan XtraMile kan hjelpe deg med å gjøre den obligatoriske treningen
raskere?

Bestill en demo nå