Topp 5 cybertrusler i 2023


Phishing-angrep

Phishing-angrep er en av de vanligste formene for cybertrusler som ansatte kan møte på i 2023. Ved å etterligne pålitelige kilder forsøker angriperne å lokke til seg sensitiv informasjon eller utføre skadelige handlinger. For å lese mer om phishing-angrep, sjekk ut artikkelen: “Slik fungerer phishing”.

Disse angrepene er spesielt effektive fordi meldingene ofte ser ut til å komme fra troverdige kilder og utnytter tillit . For å redusere risikoen for phishing-angrep er grundig opplæring av de ansatte viktig. Bedrifter bør sørge for at ansatte er informert om hvordan de kan gjenkjenne og unngå phishing e-poster, samt oppfordres til å rapportere mistenkelige e-poster til IT-avdelingen. Videre er det en stor fordel å implementere sikkerhetsløsninger som spamfiltre og e-postautentisering, da de kan bidra til å identifisere og blokkere skadelige e-poster.

Ransomware

Ransomware-angrep, også kalt løsepengevirus, er en annen cybertrussel som er spesielt ødeleggende for bedrifter. I slike angrep bruker cyberkriminelle skadelig programvare (malware) for å kryptere viktige filer eller nettverk, og deretter kreve betaling for å gjenopprette filene. Dette kan føre til betydelige økonomiske tap og skade på omdømmet. Vil du lese mer om ransomware, sjekk ut artikkelen:”Løsepengevirus - Dette må du vite for å beskytte deg og bedriften”.

For å overkomme løsepengevirus bør bedrifter regelmessig gjennomføre sikkerhetskopier av alle kritiske data og systemer, og lagre kopiene utenfor nettverket. Dette vil tillate bedrifter å gjenopprette data raskt og begrense virkningene av et potensielt angrep. I tillegg er det viktig å implementere sikkerhetstiltak som brannmurer, antivirusprogramvare og sikkerhetsprotokoller.

Sosial manipulering

Sosial manipulering innebærer overtale eller lure andre for å avsløre sensitive opplysninger eller utføre handlinger som kan true sikkerheten. Disse angrepene kan komme i mange former, inkludert å lure en kollega for å få tilgang til sensitive data. 

For å begrense risikoen for sosial manipulering, må bedrifter fokusere på å øke bevisstheten til sine ansatte. Ved å lære ansatte om hvordan man gjenkjenner sosial manipulering og hva man skal gjøre hvis en ansatt mistenker at de blir målrettet, kan de redusere risikoen for sosial manipulasjon. I tillegg kan de implementere tilgangskontrollpolicyer som begrenser mengden sensitiv informasjon som ansatte har tilgang til.

Interne trusler

En intern trussel er en stor bekymring, da det involverer handlinger fra personer innenfor bedrifter, som kan føre til store skader. En intern trussel kan inkludere handlinger som deling av passord, tyveri av sensitive data eller klikke på skadelige lenker. 

For å minimere risikoen for interne trusler, er det avgjørende at bedrifter implementerer strenge retningslinjer for tilgangskontroll, overvåke ansattes aktiviteter for å oppdage uvanlig atferd og gir opplæring innen passordsikkerhet, databehandling og rapportering av enhver mistenkelig aktivitet. Til slutt bør bedrifter ha en responsplan på plass i tilfelle en intern trussel blir oppdaget. Denne planen bør omfatte prosedyrer for å etterforske og begrense trusselen, samt kommunikasjonsplaner for å varsle berørte parter og redusere skadeomfanget.

Internet of Things angrep

Angrep mot Internet of Things (IoT) enheter blir stadig vanligere både på arbeidsplassen og hjemme. Disse enhetene kan omfatte alt fra smarte høyttalere og termostater til sikkerhetskameraer og kontrollsystemer. Enhetene introduserer nye cybertrusler på grunn av svake sikkerhetsprotokoller, og er sårbarheter for hacking. 

For å redusere risikoen for IoT-angrep, bør bedrifter utforme en sikkerhetsstrategi med ulike tiltak som dekker både nettverket og enheter. Dette kan inkludere implementering av brannmurer og systemer, som overvåker nettverkstrafikk og blokkere uautorisert tilgang. I tillegg bør ansatte få opplæring i hvordan de kan gjenkjenne og rapportere mistenkelig aktivitet knyttet til IoT-enheter, lage gode passord og fjerne unødvendige funksjoner. 

Beskytt bedriften mot cybertrusler

Alt i alt står ansatte overfor betydelige cybertrusler i 2023. Hackere utvikler kontinuerlig nye måter å utnytte svakheter i systemer og stjele informasjon. For å begrense disse truslene bør bedrifter implementere robuste sikkerhetsregler og sørge for at datamaskiner eller andre enheter holdes oppdatert og vedlikeholdt. For å få til dette er det avgjørende for bedrifter å lære opp de ansatte grundig om de vanligste cybertruslene og hvordan man kan beskytte seg mot dem. Vi i XtraMile tilbyr flere ulike kurs innen IT-sikkerhet, som vil holde de ansatte oppdatert på den kontinuerlige endringen innenfor cybersikkerhet.

Om forfatteren

Sten Ove Elvegård

Sten Ove har over 20 års erfaring med digital læring. Han har jobbet med digitalisering i mange av Norges største virksomheter.

Andre artikler

Hvordan implementere IT-sikkerhet i hele bedriften?

Les mer

Hacking av telefon - tegnene du må se etter

Les mer

Hvordan opprettholde passordsikkerhet?

Les mer

Start idag! Engasjer, lær og mål hva du har oppnådd.

Prøv XtraMile gratis uten noen forpliktelser.

Prøv gratis