Hacking av telefon - tegnene du må se etter

Publisert av: Sten Ove Elvegård | Sist oppdatert: 28. mai 2024

Ulike typer mobilhacking

Mobilen utgjør det perfekte målet for svindlere, ettersom det er der vi oppbevarer all vår personlige informasjon. Det finnes forskjellige typer mobil hacking, men det vanligste er at angriperne ofte utnytter sårbarheter, phishing, skadelig programvare eller nettverksangrep. Phishing er spesielt vanlig, og en angrepsmetode det er lurt å være oppmerksom på. For å lese mer om phishing, sjekk ut artikkelen:"Slik fungerer phishing". 

Med fremveksten av mobilhacking kan det for mange lønne seg å ta enkle grep, siden konsekvensene av hackingen er større. Mulige utfall av hacking inkluderer tap av personlig informasjon, økonomiske tap, identitetstyveri eller uautorisert tilgang til sensitivt innhold. 

 

Tegn på hacket mobil 

Det vanskeligste med mobilhacking er å oppdage tegnene på at det har skjedd. Mens enkelte aldri vil bli utsatt for hacking, opplever dessverre mange det. Dersom mobilen din oppfører seg merkelig, kan det være en indikasjon på at noen har tatt kontroll over enheten. Eksempler på at telefonen er hacket kan være apper som plutselig åpner seg, problemer med pålogginger eller uvanlige nedlastinger. 

 

Hvordan beskytte deg mot mobilhacking?

For å styrke sikkerheten mot hacking av telefonen, er det først og fremst viktig å ha kontroll på den. Det finnes i tillegg et par andre gode tips på veien, du kan bruke for å beskytte deg. Under kan du lese om noen av dem. 

 

  • Oppdatere apper eller utvidelser regelmessig - får du varsler om nye oppdateringer, feilrettinger eller forbedringer er dette lurt å gå gjennom så raskt som mulig
  • Vær kritisk til nedlastning av ulike apper - alle apper eller programmer fra ukjente kilder er det lurt å holde seg unna
  • Unngå å trykke på mistenkelige lenker - får du tilsendt en lenke på sms eller telefon undersøk nøye før du trykker på den
  • Bruk sterke passord  -  ikke bruk standardpassord som “1234” eller "Ola2023", gode passord er ofte lange, tilfeldig og forskjellige for de ulike appene, ikke lagre passord på telefonen. Les mer om hvordan du kan opprettholde god passordsikkerhet her.
  • Gjør deg kjent med autentiseringsmetoder - ved å sette opp autentisering får du et ekstra lag med beskyttelse, som forhindrer angriperen i å få tilgang. Hvis du vil lese mer om autentisering, ta en titt på artikkelen: "Fordelene med tofaktorautentisering".

Oppsummering

Å oppdage selve angrepet er det mest utfordrende med mobilhacking. Når en telefon er hacket vil den vanligvis vise unormalt atferdsmønster, som å plutselig åpne apper uten forvarsel. Det viktigste tiltaket for å forebygge slike angrep er å ta vare på telefonens sikkerhet. Hvis du eller dine ansatte ønsker å utvide kunnskapen om mobilhacking eller annen IT-sikkerhet, er sikkerhetsmåneden-kurspakke det perfekte valget for deg!

Sten Ove Elvegård

Chief Sales Officer, Co-Founder

Connect on LinkedIn

Sten Ove har over 20 års erfaring med digital læring. Han har jobbet med digitalisering i mange av Norges største virksomheter.

Abonner på bloggen

Få ny informasjon om obligatorisk opplæring rett fra kilden og lær fra beste praksis innen fagområdet, direkte i innboksen din hver uke.

XtraMile hjelper deg med å komme raskere i gang med obligatorisk opplæring

XtraMile forenkler den obligatoriske opplæringen for raskt voksende organisasjoner, fra kursopprettelse til gjennomføring, og reduserer tid og innsats med 70 %.

XtraMiles læringsplattform, som er anerkjent av selskaper som AKVA Group, Borregaard og Kreftforeningen, forbedrer arbeidsstyrkens ferdigheter og samsvar, og integrerer opplæring sømløst i vekststrategiene til fremtidsrettede virksomheter.

Vil du vite mer om hvordan XtraMile kan hjelpe deg med å gjøre den obligatoriske treningen
raskere?

Bestill en demo nå