Du sitter på en koselig kafé og sjekker meldinger på mobilen.
Alt virker normalt, men plutselig oppfører telefonen seg merkelig. Den blir tregere, apper krasjer uten grunn, og databruken øker drastisk selv om du ikke har lastet ned noe nytt.
Du tenker at det bare er en midlertidig feil, men hva om det er hacking?
Det er lett å overse tegnene på at mobilen din har blitt kompromittert.
I 2022 kom faktisk hele ni prosent av alle globale cyberangrep via mobile enheter.
I siste kvartal av 2023 oppdaget rundt 440 000 skadelige installasjonspakker på mobiler globalt.
I denne artikkelen går vi gjennom tegn på at telefonen din er blitt hacket, hvordan du kan beskytte deg, og hva du bør gjøre hvis du tror du har blitt hacket.
Hva er de ulike type mobilhacking?
Mobilen utgjør det perfekte målet for svindlere, ettersom det er der vi pleier å ha alt av vår personlige informasjon.
Det finnes forskjellige typer mobilhacking, men det vanligste er at angriperne ofte utnytter sårbarheter, phishing, skadelig programvare eller nettverksangrep:
1. Utnyttelse av sårbarheter
I slike tilfeller finner og utnytter hackere sikkerhetshull i apper eller operativsystemet.
Utdatert programvare er spesielt sårbar. Hackere kan få tilgang til personlig eller sensitiv data, noe som kan skade både privatpersoner og bedrifters omdømme.
Tidligere i år ble det oppdaget at hele 95% av Android-enheter kan hackes med en enkel tekstmelding. Dette viser hvor sårbare mange av våre mobile enheter er, og hvor viktig det er å være på vakt mot slike trusler.
2. Phishing
Den andre typen mobilhacking handler om phishing.
Når du blir “phishet”, er det ofte hackere som sender deg falske meldinger, e-poster eller lenker for å lure deg til å gi fra seg sensitive opplysninger. De kan ofte se svært troverdige ut og etterligne legitime avsendere.
Hva er målet? Å få tak i brukernavnet ditt, passordet ditt, bankdetaljer eller andre personlige data. Der må du alltid være skeptisk til noen uventede meldinger og sørge for å verifisere avsenderens autentisitet.
Ifølge Verizons rapport om datainnbrudd fra 2023, står phishing-svindel for hele 36% av alle datainnbrudd. I fjerde kvartal 2023 var sosiale medier den klart mest utsatte bransjen for angrep, med hele 43% av alle målrettede forsøk:
3. Skadelig programvare
Denne typen hacking skjer når brukeren er helt uvitende om at ondsinnede apper eller filer blir installert på mobilen deres.
Slike skadelige programmer kan stjele informasjon, overvåke aktiviteter eller skade enheten.
Skadelig programvare kan komme fra vedlegg i innboksen, infiserte nettsider eller nedlastinger. Derfor er det smart å unngå å laste ned apper fra uoffisielle kilder og bruk antivirusprogramvare. Eksempler på god antivirusprogramvare er Norton, blant annet.
4. Nettverksangrep
Sist men ikke minst har vi nettverksangrep som en type mobilhacking. Her vil angripere utnytte usikre Wi-Fi-nettverk for å overvåke eller avskjære data. Spesielt er offentlig nettverk spesielt utsatt for risiko uten tilstrekkelig beskyttelse.
For eksempel kan angripere kan enkelt opprette falske hotspots for å lure brukere til å koble seg til. Derfor er det lurt å bruke VPN for å kryptere datatrafikken din. I tillegg kan det være lurt å unngå usikre nettverk.
5 tegn at mobilen din har blitt hacket
Det vanskeligste med mobilhacking er å oppdage tegnene på at det har skjedd. Mens enkelte aldri vil bli utsatt for hacking, opplever dessverre mange det:
- Telefonen din oppfører seg merkelig: Hvis apper plutselig krasjer, mobilen overopphetes, eller du mottar uvanlige meldinger, kan dette være indikasjoner på at telefonen din har blitt hacket.
- Pop-up-vinduer og reklame: Hvis du hele tiden får opp uventede pop-ups eller annonser, kan det være et tegn på at du har fått inn skadelig programvare.
- Uvanlig batteritap: Hvis batteriet tappes raskt uten noe særlig grunn, kan dette bety at mobilen har blitt utsatt for skadelig programvare som kjører i bakgrunnen.
- Ukjente eller rare apper dukker opp: Hvis du oppdager apper på mobilen din som du ikke har installert, kan det være et tegn på at mobilen din er kompromittert.
- Mye bruk av data: Sist men ikke minst - hvis mobilen din plutselig begynner å bruke masse data kan dette indikere at enheten sender data til en tredjepart uten din viten.
Hvordan beskytte deg mot mobilhacking? 7 enkle grep
For å styrke sikkerheten mot hacking av telefonen, er det først og fremst viktig å ha kontroll på den. Det finnes i tillegg et par andre gode tips på veien, du kan bruke for å beskytte deg.
Under kan du lese om noen av dem:
1. Alltid oppdatere apper og systemer regelmessig
Et godt tips er å sørge for å installere oppdateringer så snart de er tilgjengelige. Disse inneholder ofte viktige feilrettinger og sikkerthetsforbedringer.
2. Vær kritisk til nedlasting av diverse apper
Det er lurt å unngå å installere apper fra flere, ukjente kilder. Det er en god ide å sjekke anmeldelser og vurderinger før du laster ned nye apper.
3. Invester i opplæring for ansatte i IT-sikkerhet
Sørg for at alle ansatte er godt opplært i IT-sikkerhet. Dette inkluderer å gjenkjenne phishing-forsøk, forstå viktigheten av sterke passord, og være oppmerksom på mobilhacking.
XtraMile tilbyr IT-sikkerhetskurs som årlig oppdateres med de nyeste truslene for å sikre at organisasjonen din er godt beskyttet.
Vi har tre ulike kurspakker tilgjengelige, hvor du kan velge mellom et standardkurs eller et mer skreddersydd alternativ som passer til dine spesifikke behov.
Disse kursene er uvurderlige ressurser som hjelper ansatte med å forstå viktigheten av effektive sikkerhetsrutiner.
4. Bruk sterke og komplekse passord
Lag lange og komplekse passord som er unike for hver konto. Unngå å bruke lett gjenkjennelige passord som "1234" eller "Ola2023".
Statistikken viser at hele 30% av internettbrukere har opplevd datainnbrudd på grunn av svake passord. I tillegg bruker to tredjedeler av amerikanerne det samme passordet på flere kontoer.
Les mer om hvordan du kan opprettholde god passordsikkerhet her.
5. Bli kjent med gode autentiseringsmetoder
Aktiver tofaktorautentisering (2FA) eller multifaktorautentisering (MFA) for å legge til et ekstra sikkerhetslag på kontoene dine.
Det viser seg at 2FA kan blokkere 100% av automatiserte bots, 96% av phishing-angrep og 76% av målrettede angrep.
Større selskaper er flinkere til å bruke MFA; hele 87% av firmaer med over 10 000 ansatte benytter seg av dette.
6. Installer en pålitelig antivirusapp
Det er lurt å beskytte mobilen din med en anerkjent antivirusapp som kan oppdage og fjerne skadelig programvare. Et godt eksempel er Norton Mobile Security.
7. Sikkerhetskopier dataene dine regelmessig
Et siste tips er å ta jevnlige sikkerhetskopier av viktig informasjon. Hvis noe skulle skje, kan du enkelt gjenopprette dataene dine hvis noe skulle skje.
Hva kan du gjøre hvis du tror telefonen din er blitt hacket?
Hvis du skulle kommet i en uheldig situasjon og du finner ut av telefonen er blitt hacket, er det noen grep du kan ta med en gang:
- Tilbakestill telefonen til fabrikkinnstillinger
Dette er kanskje den mest effektive og raske måten du kan fjerne skadelig programvare fra telefonen. Når du 100% tilbakestiller enheten vil du slette alt innhold og gjenopprette mobilen til hvordan den var da den først ble produsert.
- Endre passordene dine umiddelbart
Det neste steget er å bytte passord så fort du får mulighet. Spesielt de passordene som er tilgjengelig fra telefonen, som for eksempel sosiale medier, e-post og bankkontoen. Her er det kritisk at du bruker nye, sterke og unike passord for hver eneste konto.
- Installer en solid antivirus app og skann enheten
Til slutt, kan det være smart å laste ned en god antivirusapp som Norton Mobile Security, Kaspersky Mobile Antivirus eller Bitdefender. Deretter kjører du en full skanning av mobilen for å oppdage og eventuelt fjerne skadelig programvare.
Kom i gang med sikkerhetsopplæringen i dag
Å oppdage mobilhacking er en av de største utfordringene. En hacket telefon viser ofte unormal atferd, som å åpne apper uten forvarsel.
Det viktigste tiltaket for å forebygge slike angrep er å sikre telefonens sikkerhet.
Å komme i gang med gode kurs og IT-sikkerhetsopplæring for alle ansatte er en effektiv måte å øke bevisstheten og redusere risikoen for angrep.
Dette gir bedriften din et sterkere forsvar mot trusler og sikrer bedre beskyttelse av sensitive data.
Klar for å se hvordan XtraMile kan hjelpe bedriften din?
I XtraMiles sikkerhetmåneden-pakke vil du finne ferdiglagde digitale kurs som retter fokus mot hacking av telefon og generell IT-sikkerhet. Disse kan enkelt distribueres til alle ansatte gjennom hele året.