Løsepengevirus - Dette må du vite for å beskytte deg og bedriften

Publisert av: Sten Ove Elvegård | Sist oppdatert: 28. mai 2024

Hva er løsepengevirus?

Løsepengevirus er en form for skadelig virus som ofte brukes av hackere og cyberkriminelle, hvor viruset blokkerer offerets tilgang til systemer, nettverk eller krypterer informasjon. Det kan spre seg i nettverket til bedriften din i det stille, før det aktiveres og sperrer systemene eller dokumentene deres. Dette brukes som et middel for å presse offeret for løsepenger. Hvis de har fått tilgang til forretningskritisk informasjon kan de presse bedriften som er rammet for store summer. Løsepengevirus er den største digitale trusselen i Europa, og må tas på største alvor. Å ha kjennskap til løsepengevirus og metodene for å sikre seg mot slike angrep er essensielt.

Flere typer løsepengevirus

Det finnes flere typer løsepengevirus, men vi skiller i hovedsak på to ulike typer. Virus som blokkerer tilgang og virus som krypterer data.

Det finnes flere typer løsepengevirus, men vi skiller i hovedsak på to typer. Du har blokkeringsvirus som blokkerer ulike funksjoner på maskinen din. Det kan for eksempel være du låses ute fra skrivebordet ditt. Det eneste du får mulighet til er å bruke maskinen til å betale løsepengene. Denne typen løsepengevirus vil sjeldent ødelegge kritiske filer, målet er hovedsakelig å låse deg ute av maskinen. I tillegg er det vanlig å for angripere å installere krypteringsvirus. Det er virus som krypterer (altså omskriver og låser) viktig data, med mindre man har riktig nøkkel til å åpne dem. Det er også mulig for hackerne å ødelegge filene hvis du ikke betaler løsepengene. Derfor sees dette som en enda større risiko.

 

Slik spres løsepengevirus

Løsepengevirus starter ofte med en lenke eller et vedlegg i en e-post, men angriperne kan også få tilgang til systemene til bedriften din på andre måter. La oss raskt se på hva de to vanligste metodene innebærer:

 
Phishing

Historisk sett er den vanligste måten å bli utsatt for løsepengevirus gjennom phishing. Ved at offeret klikker på en lenke i en mail eller melding som er plantet der av angriperne, vil løsepengeviruset installeres.

 

Menneskestyrt løsepengevirus

En annen måte løsepengevirus kan spres i bedriftens nettverk er gjennom stjålne kontoopplysninger. Ved at de først stjeler kontolegitimasjonen til én bruker, så kan de finne informasjon som gir tilgang til større deler av bedriftens nettverk og kritiske data. Målet er å plante løsepengeviruset et sted hvor det rammer forretningskritisk informasjon eller viktige systemer.

 

Beskytt deg mot løsepengevirus

Konsekvensene av et slikt angrep kan være store, både økonomisk og for driften av bedriften din. Derfor er det veldig viktig å vite hvordan alle ansatte kan bidra for å beskytte bedriftens sensitive data og systemer.

 

Bevisste ansatte

Bedriftens førstelinje i kamp mot cyberangrep som løsepengevirus er de ansatte selv. Det er viktig at alle i bedriften har kunnskap om IT-sikkerhet og kan kjenne igjen phishing e-poster. Det er også viktig å sikre god passordsikkerhet på tvers av bedriftens kontoer og enheter.

Med vår plattform blir opplæring av de ansatte enkelt - test den ut her.

 

Antivirusprogram

Det finnes også programvare som kan oppdage og beskytte mot løsepengevirus. Slike antivirusprogrammer scanner alle dokumenter du prøver å åpne, for å sikre at de er trygge.

 

Oppdaterte programmer og systemer

Ved å sikre at all programvare og systemer er oppdatert til enhver tid vil du bidra til å begrense sårbarhet i it-sikkerheten. Med de nyeste versjonene av programvarene er du i større grad beskyttet mot nye farer. 

 

Sikkerhetskopier på eksterne enheter eller i skyen

For å minimere konsekvensene av løsepengevirus er det viktig å ha sikkerhetskopier av viktige data. Det kan være lurt å ha en sikkerhetskopi lagret i skyen. Skytjenester kan bidra til å gjenoprette mistet data. I tillegg kan det være lurt å ha en fysisk kopi på en separat enhet. Noen løsepengevirus leter nemlig etter sikkerhetskopier du måtte ha på nettet for å ødelegge dem.

 

Oppsummering

Løsepengevirus er en stadig økende trussel både for bedrifter og privatpersoner. Det viktigste du kan gjøre for å forsvare deg og bedriften din fra angripere som bruker denne metoden er å ha godt opplyste ansatte. Når man har god passordsikkerhet og kjennskap til digitale farer er det god beskyttelse mot løsepengevirus. 

Ønsker du å øke bevisstheten blant dine ansatte kan du enkelt bestille vår pakke med kurs knyttet til sikkerhetsmåneden. Da kan du lære opp og engasjere alle i bedriften om vitkgiheten av IT-sikkerhet gjennom hele året. Les mer om sikkerhetsmåneden og våre IT-sikkerhetskurs her!

Sten Ove Elvegård

Chief Sales Officer, Co-Founder

Connect on LinkedIn

Sten Ove har over 20 års erfaring med digital læring. Han har jobbet med digitalisering i mange av Norges største virksomheter.

Abonner på bloggen

Få ny informasjon om obligatorisk opplæring rett fra kilden og lær fra beste praksis innen fagområdet, direkte i innboksen din hver uke.

XtraMile hjelper deg med å komme raskere i gang med obligatorisk opplæring

XtraMile forenkler den obligatoriske opplæringen for raskt voksende organisasjoner, fra kursopprettelse til gjennomføring, og reduserer tid og innsats med 70 %.

XtraMiles læringsplattform, som er anerkjent av selskaper som AKVA Group, Borregaard og Kreftforeningen, forbedrer arbeidsstyrkens ferdigheter og samsvar, og integrerer opplæring sømløst i vekststrategiene til fremtidsrettede virksomheter.

Vil du vite mer om hvordan XtraMile kan hjelpe deg med å gjøre den obligatoriske treningen
raskere?

Bestill en demo nå