Se for deg at du åpner innboksen og blir møtt med denne truende meldingen:
"Alle filene dine er kryptert. For å få tilgang til dem igjen, må du betale en løsesum."
Dette er det som kalles løsepengevirus, noe som mange bedrifter dessverre står overfor i dag.
I 2023 oversteg løsepengebetalinger 1 milliard dollar, det høyeste beløpet noensinne registrert. I tillegg utgjorde løsepengevirus omtrent 20% av all nettkriminalitet i 2022. Det er også viktig å merke seg at rundt 20% av disse kostnadene kan knyttes til skade på bedriftens omdømme.
Derfor er det kritisk å forstå hva løsepengevirus er, hvordan de spres, og, viktigst av alt, hvordan du kan beskytte deg selv og bedriften din.
Hva er løsepengevirus?
Løsepengevirus er en form for skadelig virus som ofte brukes av hackere og cyberkriminelle, hvor viruset blokkerer tilgang til systemer, nettverk eller krypterer informasjon.
Det sprer seg stille i bedriftens nettverk før det aktiveres og låser systemene eller dokumentene.
I mange tilfeller brukes løsepengevirus for å presse offeret for penger. Og har de tilgang til forretningskritisk informasjon, kan de kreve store summer fra bedriften.
Løsepengevirus er den største digitale trusselen i Europa, og må tas på største alvor.
I Europa i 2023 ble det registrert aktivitet fra minst 55 forskjellige løsepengevirusoperasjoner, og totalt ble 906 ofre rammet, ifølge informasjon fra åpne kilder og datalekkasjesider (DLS).
Derfor er det å ha kjennskap til løsepengevirus og metodene for å sikre seg mot slike angrep essensielt.
Hvilke typer løsepengevirus finnes i dag?
Det finnes flere typer løsepengevirus, men vi skiller hovedsakelig mellom tre hovedtyper:
1. Blokkeringsvirus
Blokkeringsvirus, også kjent som locker ransomware, blokkerer tilgang til ulike funksjoner på maskinen din. For eksempel kan du bli låst ut av skrivebordet ditt og kun se en skjerm som sier du må betale løsepenger for å få tilbake kontrollen. Denne typen virus ødelegger sjelden viktige filer - hovedmålet er å låse deg ut av systemet.
2. Krypteringsvirus
Krypteringsvirus, også kjent som crypto ransomware, krypterer viktig data på systemet ditt. Filene blir omskrevet og låst, og du trenger en nøkkel for å dekryptere dem.
Hvis løsepengene ikke betales, kan hackerne ødelegge filene permanent. Dette utgjør en stor risiko for bedrifter på grunn av potensielt tap av viktig data.
3. Doble utpressingsvirus
Dette nyere løsepengeviruset kombinerer elementer fra både blokkerings- og krypteringsvirus. Hackerne krypterer dataene dine og truer med å offentliggjøre sensitiv informasjon hvis løsepengene ikke betales.
Dette medfører to konsekvenser:
(1) Tap av data og
(2) Skade på bedriftens omdømme dersom sensitiv informasjon lekker.
Hvordan spres løsepengevirus?
Løsepengevirus starter ofte med en lenke eller et vedlegg i en e-post, men angriperne kan også få tilgang til systemene til bedriften din på andre måter:
1. Phishing
Historisk sett er den vanligste måten å bli utsatt for løsepengevirus gjennom phishing. Ved at offeret klikker på en lenke i en mail eller melding som er plantet der av angriperne, vil løsepengeviruset installeres.
Phishing er blitt en stor trussel i dagens digitale verden. Nesten 1,2 % av alle e-poster som sendes er skadelige, noe som betyr rundt 3,4 milliarder phishing-e-poster hver eneste dag.
I tillegg er det hele 74% av sikkerhetsbruddene der menneskelige faktorer spiller en avgjørende rolle: Dette kan inkludere sosial manipulering, feil eller misbruk.
2. Menneskestyrt løsepengevirus
En annen måte løsepengevirus kan spres i bedriftens nettverk er gjennom stjålne kontoopplysninger.
Ved at de først stjeler kontolegitimasjonen til én bruker, så kan de finne informasjon som gir tilgang til større deler av bedriftens nettverk og viktig data.
Målet er å plante løsepengeviruset et sted hvor det rammer forretningskritisk informasjon eller viktige systemer.
3. Utnyttelse av sårbarheter
En tredje form for løsepengevirus er at hackere utnytter sikkerhetshull i programvare og operativsystemer, nettopp for å få tilgang til alle systemene dine.
Når pleier dette være tilfellet? Når programvare ikke er oppdatert med de nyeste sikkerhetsoppdateringene - nesten en gullgruve for disse angriperne.
Så ved å finne og utnytte disse sårbarhetene, kan hackerne installere løsepengevirus uten at brukeren må involveres - de trenger ikke å klikke på en mistenkelig lenke eller laste ned et vedlegg.
Hvordan kan du beskytte deg mot løsepengevirus?
Her er 5 tiltak som kan bidra til å minimere risikoen for at du blir utsatt for løsepengevirus:
1. Gi ansatte opplæring i cybersikkerhet
Bedriftens førstelinje i kampen mot cyberangrep som løsepengevirus er de ansatte selv.
Med vårt kurs i IT-sikkerhet kan du styrke forsvaret hos teamene dine. Opplæringen gjør IT-sikkerhet til et felles ansvar for alle medarbeidere, ikke bare en ensom jobb for én avdeling.
Det er viktig at alle i bedriften har kunnskap om IT-sikkerhet og kan kjenne igjen phishing-e-poster.
Det er også vel så viktig å sikre god passordsikkerhet på tvers av bedriftens kontoer og enheter.
2. Sett opp antivirusprogram
Antivirusprogrammer er som vakthunder for datasystemene dine.
Ved å installere og oppdatere disse programmene, kan du raskt og enkelt oppdage og blokkere løsepengevirus før de får gjort noe særlig skade.
Det er også lurt med uregelmessige skanninger som sørger for at alle filer og dokumenter er trygge før de faktisk åpnes.
Noen gode eksempler på antivirusprogram er Norton 360, Bitdefender Antivirus Plus eller McAfee Total Protection.
3. Alltid oppdatere programmer og systemer
Å holde all programvare oppdatert er en enkel, men også svært effektiv måte å beskytte seg mot trusler og dataangrep på.
Grunnen til det er at sikkerhetsoppdateringer tetter sårbarheter som angripere kan utnytte -
derfor bør du alltid sørge for at systemene dine alltid er på topp med de nyeste oppdateringene.
4. Lage sikkerhetskopier på eksterne enheter eller i skyen
For å minimere konsekvensene av løsepengevirus er det viktig å ha sikkerhetskopier av viktige data.mDet kan være lurt å ha en sikkerhetskopi lagret i skyen. Skytjenester kan bidra til å gjenopprette mistet data.
Ta en titt på denne suksesshistorien: Maersks gjenoppretting etter NotPetya-angrepet
I 2017 ble Maersk, et av verdens største shippingselskaper, rammet av det ødeleggende NotPetya-angrepet. Dette angrepet slettet data fra tusenvis av datamaskiner.
Men, på denne tiden hadde de heldigvis begynt å bruke skybaserte tjenester med Microsoft Azure. Dette gjorde det mulig for dem å gjenopprette kritiske data og systemer i løpet av få dager.
På den måten klarte de å begrense den økonomiske skaden og få bedriften raskt tilbake på beina igjen.
5. Segmenter nettverket ditt for bedre beskyttelse
Å dele opp nettverket ditt i separate segmenter kan begrense skaden dersom et angrep skulle oppstå.
Ved å dele opp nettverket på denne måten forhindrer du at et virus sprer seg til hele systemet. Med andre ord, det gir deg tid til å håndtere trusselen raskt og effektivt.
Konklusjon
Løsepengevirus er en stadig økende trussel både for bedrifter og privatpersoner.
Det viktigste du kan gjøre for å beskytte deg og bedriften din mot slike angrep, er å ha godt opplyste ansatte.
God passordsikkerhet og kjennskap til digitale farer gir en sterk beskyttelse mot løsepengevirus.
I Xtramile tilbyr vi blant annet kurs i IT-sikkerhet. På den måten kan du øke bevisstheten blant dine ansatte når det gjelder slike trusler - og sørge for at alle er godt forberedt på å håndtere og forhindre cyberangrep.
Ved å kjøre i gang kurs i IT-sikkerhet, lærer man opp ansatte i å gjenkjenne og reagere på trusler som phishing, vishing og passordangrep, kan man drastisk redusere risikoen for vellykkede angrep.
Klar for å se hvordan kurs hos XtraMile kan hjelpe bedriften din?
I XtraMiles sikkerhetmåneden-pakke vil du finne ferdiglagde digitale kurs som retter fokus mot løsepengevirus og generell IT-sikkerhet. Disse kan enkelt distribueres til alle ansatte gjennom hele året.