Fordelene med tofaktorautentisering

 

Hva er tofaktorautentisering?

To-faktor autentisering, også kjent som totrinnsbekreftelse eller 2FA, refererer til en sikkerhetsprosess der brukeridentiteten bekreftes ved hjelp av to separate faktorer. Tilgang til kontoen eller tjenesten tildeles først etter at disse stegene er fullført. Autentiseringen fungerer som et ekstra sikkerhetslag ved siden av det tradisjonelle passordet, med mål om å forhindre misbruk eller tilgang for uvedkommende.

Den første faktoren i autentisering består av noe kun brukeren vet om, for eksempel et passord, brukernavn, fødselsdato eller telefonnummer. Den andre faktoren er noe brukeren har fysisk eller digitalt. Dette kan inkludere tilgang på en engangskode, kodegenerator eller biometriske faktorer. 

 

Hvordan fungerer tofaktorautentisering?

Nå som du har forstått hva det er, kan vi se nærmere på hvordan totrinnsbekreftelse virker. Som nevnt tidligere baserer autentiseringen seg på to ulike faktorer: noe du vet og noe du har. Når du skal logge deg inn på en konto eller tjeneste, begynner prosessen med å oppgi et brukernavn og passord. Deretter blir du sendt videre til en ny fane, hvor du er nødt til å skrive inn en bekreftelseskode. Denne koden kan du få tilsendt via melding eller generert gjennom en to-faktor autentiserings app. Når du legger inn den korrekte koden, blir tilgang til kontoen tildelt.  

Et velkjent eksempel på dette er BankID, en to-faktor autentisering som de fleste kjenner til. For å få tilgang til banktjenester eller andre offentlige tjenester, blir du nødt til å oppgi telefonnummer og fødselsdato, i tillegg til en personlig bekreftelseskode du har valgt. Dette er med på å øke sikkerheten betydelig. 

 

Viktigheten av tofaktorautentisering

To-faktor autentisering har blitt en viktig sikkerhetsmetode av ulike grunner. Det ekstra laget av sikkerhet har blitt en avgjørende faktor i kampen mot sikkerhetsbrudd og cyberangrep. Den utbredte bruken av digitale tjenester og sosiale medier har gjort oss alle sårbare og til et potensielt mål for hackere. Nedenfor kan du lese om noen flere grunner til hvorfor du bør ta i bruk to-faktor autentisering.

 

5 fordeler ved tofaktorautentisering

Det finnes flere viktige grunner til å ta i bruk to-faktor autentisering. For de som trenger ytterligere overbevisning, her er fem viktige fordeler ved to-faktor autentisering: 

  • Kontroll på kontoer - Dersom noen forsøker å logge inn på en av dine tjenester eller kontoer, vil du umiddelbart bli varslet. Dette gir deg muligheten til å endre passordet og stoppe angrepet.

  • Beskyttelse mot passordlekkasje - Det ekstra sikkerhetslaget vil beskytte deg mot potensielle passord-lekkasjer, ettersom at hackerne ikke vil kunne komme seg rundt autentiseringen. De er nødt til å ha tilgang til den fysiske faktoren. 

  • Økt sikkerhet - Dette hindrer potensielle hackere å få tilgang til sensitiv informasjon, som ikke bør havne på avveie.

  • Motvirker phishing - Ved phishing-angrep vil totrinnsbekreftelsen forhindre hackerne i å komme seg inn på enhetene. Selvom de skulle få tilgang til passordene, vil de ikke komme seg lenger enn dette. Les mer om phishing-angrep her. 

  • Enkel implementering - Fordelen med totrinnsbekreftelse ligger også i den enkle implementering. Det eneste som kreves er å laste ned en autentiseringsapp, hvor du legger inn de ulike kontoene. 

 

Oppsummering

I dagens digitale verden, hvor cyberangrep oppstår daglig, er to-faktor autentisering en viktig beskyttelses metode. Ved å ta i bruk autentiseringsmetoden sikrer du deg mot potensielle angrep, og gjør det betydelig vanskeligere for uvedkommende å få tilgang. Gjennom Sikkerhetsmåneden-kurset hos XtraMile vil du lære om ulike former for angrep og hvorfor det er nyttig med den ekstra sikkerheten som to-faktor autentisering tilbyr. 

Om forfatteren

Sten Ove Elvegård

Sten Ove har over 20 års erfaring med digital læring. Han har jobbet med digitalisering i mange av Norges største virksomheter.

Andre artikler

Hacking av telefon - tegnene du må se etter

Les mer

Hvordan opprettholde passordsikkerhet?

Les mer

Utsatt for phishing - Hva gjør du?

Les mer

Start idag! Engasjer, lær og mål hva du har oppnådd.

Prøv XtraMile gratis uten noen forpliktelser.

Prøv gratis