Er du helt sikker på at bedriftens eksisterende tiltak innen digital sikkerhet er tilstrekkelige?
Cybersikkerhet handler om å beskytte bedriften mot digitale trusler og angrep, for å sikre bedriftens omdømme, ressurser og inntekter.
Hvis du tenker på den store økningen i antall databrudd og digitale angrep innser du kanskje at alle bedrifter trenger å etablere gode rutiner for digital sikkerhet? Slik at du blir trygg på at bedriften kan drive videre på en sikker måte.
I denne artikkelen deler vi 5 råd om beste praksis som hjelper dere å oppdage digitale trusler og redusere risiko i bedriften.
5 råd om digital sikkerhet for 2024
IT-sikkerhet handler om mer enn å logge på et sikkert nettverk.
Det krever en tilnærming til sikkerhet på flere nivåer. For når du kombinerer flere forskjellige tiltak kan du trygge bedriften din på en bedre måte. Smart bruk av teknologi og opplæring av ansatte gjør at dere kan oppdage trusler før de skjer.
De 5 rådene for beste praksis nedenfor blir viktige når bedriften din skal opprettholde en sterk digital sikkerhet i 2024.
1. Oppdater jevnlig bedriftens retningslinjer for sikkerhet
Det er viktig å jevnlig gå gjennom og oppdatere bedriftens retningslinjer for digital sikkerhet.
Retningslinjene bør oppdateres minst en gang i året eller etter større endringer i organisasjonen. Da er du trygg på at de er effektive som beskyttelse mot nye trusler.
Sikkerhetsretningslinjer er ikke kun forbeholdt IT-avdelinger. De påvirker alle ansatte.
Du kan for eksempel innføre en rutine om at alle ansatte må skrive inn passordet etter 10 minutter med inaktivitet. Det reduserer risikoen for uautorisert tilgang og databrudd.
Når du sørger for at retningslinjene er oppdaterte og relevante beskytter du organisasjonen mot framtidige angrep.
2. Oppdater programvare jevnlig og ta backup ofte
Det er viktig å laste ned programvareoppdateringer når de kommer. De bidrar til å beskytte systemene mot digitale trusler.
Når programvare blir utdatert vil cyberkriminelle finne en måte å utnytte svakheten på. Jevnlige oppdateringer tetter disse sikkerhetshullene.
Glem heller ikke å ta backup av dataene. Da mister du ikke viktig informasjon hvis bedriften blir utsatt for et løsepengevirusangrep, men kan hente fram dataene igjen.
En god backup-løsning er en viktig del av bedriftens plan for cybersikkerhet.
3. Beste praksis for passord og multifaktorautentisering
Sterke passord er veldig viktig når du skal beskytte kontoene dine.
Et sterkt passord kombinerer små og store bokstaver, symboler og numre. Da blir det vanskeligere for hackere å gjette passordet eller knekke koden.
Her er noen tips du kan bruke når du skal lage et sterkt passord:
- Unngå vanlige ord: Ikke bruk ord eller fraser som er lette å gjette, for eksempel «passord123» eller «abcd».
- Lange passord er gode passord: Gå for minst 12 tegn. Lengre passord er vanskeligere å knekke.
- Lag unike passord: Bruk forskjellige passord for forskjellige kontoer. Da unngår du at flere kontoer blir kompromittert hvis et passord blir stjålet.
Bruker du sterke passord i kombinasjon med multifaktorautentisering (MFA) blir sikkerheten enda sterkere.
Med MFA må du først logge inn med passordet ditt og så gå gjennom enda et verifiseringstrinn, for eksempel en kode som sendes til telefonen eller på e-post.
Dette ekstra sikkerhetsnivået gjør det mye vanskeligere for cyberkriminelle å bryte seg inn på kontoene dine.
4. Sikre personlige enheter som blir brukt til jobb
God digital sikkerhet går lenger enn computeren din.
Hvis du bruker mobilen i jobb, er det viktig at den er sikker for å beskytte bedriften mot uautorisert tilgang og databrudd.
I 2017 offentliggjorde Equifax at de hadde blitt rammet av et databrudd fordi en personlig enhet til en ansatt hadde blitt hacket, noe som berørte 147 millioner mennesker.
Equifax fikk en bot på over 6 milliarder kroner.
Slike angrep kan forebygges ved å implementere løsninger for hindring av datatap, kalt Data Loss Prevention (DLP) på engelsk. De sørger for at data ikke kan flyttes til enheter som ikke er sikre. Det bør også etableres rutiner for sletting av data på tapte enheter eller når noen slutter i jobben.
Disse tiltakene sørger for at viktig informasjon er godt beskyttet.
5. Trygge nettvaner og mistenkelige lenker
Vi besøker 130 nettsider hver dag og mottar 121 e-poster hver dag.
Ikke alle disse nettsidene og e-postene er trygge.
Trygge nettvaner vil beskytte deg mot digitale trusler.
Her er noen nyttige tips du kan bruke i hverdagen:
- Unngå å klikke på lenker eller laste ned filer fra kilder du ikke vet at du kan stole på. Det kan beskytte deg mot skadevareangrep.
- Sjekk alltid hvem som har sendt deg en e-post før du klikker på vedlegg eller lenker. Hackere bruker ofte falske e-poster for å spre skadevare.
- Bruk en nettleser med innebygd sikkerhet som varsler deg om usikre nettsider, så som Chrome, Safari, Firefox eller Edge.
Hvis du følger disse tipsene, kan du redusere risikoen for å bli hacket.
Invester i opplæring av bedriftens ansatte
Med gode løsninger for opplæring av ansatte i digital sikkerhet vil de skjønne hvorfor de må følge sikkerhetsregler, i stedet for at de opplever det som noe de pålagt.
Ansatte som er oppdaterte på hva som er beste praksis i digital sikkerhet vil vite hva konkret de skal gjøre for å oppdage og stoppe cyberangrep. Da hjelper de til med å beskytte bedriftens informasjon og sikre virksomheten.
Opplæringen kan gjøres som e-læring, kurs med instruktør og spill. Det gjør kursene mer morsomme og engasjerende. (Husk at XtraMile’s plattform for automatisering av opplæring har alle tre funksjonene.)
Nasjonal sikkerhetsmåned
Oktober er Nasjonal sikkerhetsmåned, noe som er en god anledning til å sette fokus på gode vaner og digital sikkerhet.
Mange bedrifter bruker denne måneden til å revidere sine sikkerhetsplaner og fornye sine opplæringsprogrammer i digital sikkerhet. Bedriftene kan skape en internkultur hvor alle får mer kunnskap og blir motiverte til å rapportere mistenkelig aktivitet.
Konklusjon
Å ha kunnskap er helt kritisk når bedrifter i dag skal beskytte seg mot digitale trusler.
Med tydelige retningslinjer for digital sikkerhet vil de ansatte vite hva de skal gjøre for å være trygge. Sterke passord, sunne nettvaner og sikring av personlige enheter forhindrer uautorisert tilgang og angrep.
Digitale angrep kan forstyrre den daglige driften og føre til økonomiske tap og nedetid for kritiske tjenester. Hvis bedriften følger beste praksis i digital sikkerhet, vil dere kunne operere som normalt og beskytte digitale verdier.
Følg beste praksis i digital sikkerhet med XtraMile
Er du klar for bedre digital sikkerhet i bedriften?
Opplæringsprogrammet i digital sikkerhet fra XtraMile hjelper de ansatte i bedriften med å oppdage og håndtere digitale trusler. Med engasjerte ansatte blir det enklere å beskytte bedriften også mot nye og kommende trusler.
Finn ut mer om vårt kurs i digital sikkerhet eller book en demo av XtraMile i dag.